VAZDUHOPLOVNI ŠKOLSKI CENTAR KRALJEVO

0
0

Promocija monografije „Vazduhoplovni školski centar Kraljevo.


U subotu 14.oktobra 2017. godine, u 18:00 sati, u okviru Oktobarskih svečanosti u Narodnom muzeju Kraljevo biti održana promocija monografije „Vazduhoplovni školski centar Kraljevo 1947-2017.“ Autor monografije je Franjo Fabijanec, pukovnik u penziji.

Vazduhoplovni školski centar Kraljevo monografija
Govore:
– Silvija Krejaković, istoričar – viši kustos,
– Dr Milojko Nikolić, pukovnik u penziji,
– Franjo Fabijanec, pukovnik u penziji – autor,
– Milan Jevtović, potpukovnik u penziji.

Autor prve monografije o Vazduhoplovno-školskom centru u Kraljevu, pukovnik u penziji – Franjo Fabijanec, uspeo je da sistematizuje istoriju Vazduhoplovno-školskog centra u Kraljevu, čije su preteče Vojno-tehnički zavod i Fabrika aviona u Kraljevu. Iako su hronološke odrednice omeđene godinama 1947. kada je formiran Vazduhoplovno-školski centar u Kraljevu i 2017. kojom se nakon sedam decenija memorijalizuje projekat obrazovanja brojnih generacija pitomaca, potom starešina RV i PVO, polazište monografije je u tradicijama vojno-tehničkih ustanova na kraljevačkom području. Monografija o Vazduhoplovno-školskom centru koji je na starim tradicijama, od 1947. odškolovao gotovo 3000 oficira i podoficira, predstavlja pravi omaž Kraljevu. Njenim predstavljanjem 14. oktobra u 18:00 sati, Narodni muzej u Kraljevu obeležava 14. oktobar, kao dan pomena žrtvama oktobarskog streljanja u Kraljevu.
U sadržaju monografije akcentuju se razmere ljudskih i materijalnih gubitaka koje su usled ratnog zločina Vermahta u oktobru 1941. pretpeli Vazduhoplovno-tehnički zavod i Fabrika aviona u Kraljevu. O tome će, zasnovano na ukupnim pregledima da je tokom rata uništeno od nemačkog i anglo-američkog bombardovanja preko 40% predratnih kapaciteta domaće vazduhoplovne industrije, a da je gotovo polovina od hiljadu ratnih žrtava – stručnjaka i radnika vazduhoplovne industrije – streljana u oktobru 1941. u Kraljevu, govoriti Silvija Krejaković, muzejski savetnik u Narodnom muzeju u Kraljevu. O sadržaju monografije, čiji je izdavač Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije, govoriće pukovnici u penziji dr Milojko Nikolić i Franjo Fabijanec – autor i potpukovnik u penziji – Milan Jevtović.

Vazduhoplovni školski centar Kraljevo monografija

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz