VANREDNA SITUACIJA I DALJE NA SNAZI

0
178

Trstenik – U opštini Trstenik na snazi od 8. marta vanredna situacija zbog izlivanja Zapadne Morave na teritoriji Opštine Trstenik.


Na današnjem sastanku Štaba za vanredne situacije prioriteti su i dalje odbrana bedema pored Zapadne Morave na kritičnim tačkama, kod izvorišta „Zvezdan“ i dela bedema koji štiti sela sa desne strane reke. U majskim poplavama 2014. Zapadna Morava probila je zaštitni bedem i potpuno uništila izvorište Zvezdan, koje je donacijom Evropske unije u potpunosti sanirano. Kvalitet vode za piće redovno se kontroliše i trenutno je dobar. Zbog izlivanja Zapadne Morave poplavljeno je devet kuća u selima Grabovac, Lozna i Bogdanje.
„Zbog najave obilnih padavina preventivno su juče na terenu radili pripadnici MUP-a, Vojske Republike Srbije, sva raspoloživa mehanizacija, radnici javnih komunalnih preduzeća i volonteri na jačanju zaštitnog bedema kod Zapadne Morave kojim se brani izvorište „Zvezdan“ sa kog se snabdeva pijaćom vodom čitavo gradsko područje. Štab za vanredne situacije zaseda redovno, organizovana su redovna dežurstva u trajanju od 24 časa, pratimo situaciju i ukoliko bude bilo potrebe, odmah ćemo reagovati. Privremeno su sanirani svi poplavljeni objekti. Stanje na vodotokovima drugog reda na teritoriji Opštine je i dalje je stabilno ali redovno pratimo situaciju“, rekao je za Portal E761, Miroslav Aleksić, komadant štaba za varedne situacije.

TS utvrđivanje bedema 08032016
Zapadna Morava izlila se u atarima osam sela na teritoriji Opštine Trstenik- Ugljarevo, Lozna, Grabovac, Bogdanje, Medveđa, Velika Drenova, Donji Ribnik i Počekovina. Na području osam sela poplavljeno je nekoliko stotine hektara pod poljoprivrednim kulturama, plastenicima i lozno- sadnim kalemovima. Nivo vodostaja Zapadne Morave za sada stagnira.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz