U DANU IZBORNE TIŠINE GLASALI ZA KNJIGE

0
28

Kraljevo – Povodom 23. aprila, Svetskog dana knjige, Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani omogućila je Kraljevčanima da se glasanjem izjasne za knjige domaće i inostrane književnosti.


Glasačke kutije bile su postavljene u centru grada, na Trgu srpskih ratnika, a na glasačkim lističima bili su ispisani naslovi dela Andrića, Crnjanskog, Kiša, Selimovića, Dostojevskog, Šekspira, Mana… Ovaj “plebiscit“ izazvao je veliko interesovanje kod ljubitelja knjige, pa je za samo desetak minuta glasalo stotinak prolaznika i šetača. Među njima bili su i bibliotekari iz Kragujevca, Kruševca, Arilja… učesnici bibliotekarskog skupa u biblioteci, a posebnu pažnju izazvalo je prisustvo bibliotekara iz bugarskog grada Veliko Trnovo, bugarskog konzula u Srbiji, i atašea za kulturu i informisanje.
“Mrtva trka“, u kategoriji domaća književnost, vodila se između dela Iva Andrića i Gorana Petrovića, ali je voljom “birača“ pobeda pripala romanu Na Drini ćuprija. Uzbudljivo i neizvesno bilo je i kod izjašnjavanja za knjigu iz svetske književnosti. Najviše glasova osvojio je Šekspirov Hamlet.

Glasanje za knjigu
Glasanje je prošlo u fer i korektnom nadmetanju, na biračkom mestu nije bilo incidenata, ni nevažećih listića.
Sve u svemu, i ovoga puta pobedila je – knjiga.

Izvor kv-biblio.org.rs

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of