POČELO RUŠENJE “ŠAH KLUBA”, IAKO JE ZGRADA POD ZAŠTITOM DRŽAVE

0
30

Kraljevo – Iako je još od 1990. godine, zaštićeno kulturno dobro, počelo rušenje “šah kluba”, jedne o najstarijih zgrada u Kraljevu u kojoj je nekada bila smeštena i prva Opština.


U istom danu, na lokacijama koje su jedna od druge udaljene manje od 300 metara, počelo rušenje dve zgrade koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U Omladinskoj ulici, počelo je rušenje zgrade koju Kraljevčani populano zovu “šah klub”, koja je godinama bila devastirana zbog nebrige nadležnih ali i vlasnika zgrade. Objekat je bio u tako lošem stanju da je predstavljao ruglo,  a sa rupama u krovu počeo je i da se urušava sam od sebe.

image

U zgradi je početkom prošlog veka bila je smeštena i prva gradska uprava, tadašnje Opštine Kraljevo.  Zgrada je odlukom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Utvrđeno kulturno dobro, još od 1990. godine i to u okviru Zaštićene celine Trg srpskih ratnika – Omladinska ulica – Trg Svetog Save. Do pre nekoliko godina zgrada je bila u vlasništvu grada da bi bila prodata privatnom investitoru.

Kako Kraljevo Online nezvanično saznaje, privatni investitor je vešto sačekao da prođe zakonski period u kojem je trebao da zgradu dovede u pristojno stanje, ali on do danas od nadležnih organa nije dobio insrukcije, kako zgrada treba da izgleda, pa su se navodno stekli uslovi da zgradu može da sruši i na njenom mestu sagradi novi objekat, iste kvadrature. To iste kvadrature znači da će zgrada biti u osnovi istih dimenzija, ali će biti viša za ceo sprat plus potkrovlje.

image

Zbog pripreme radova na rušenju objekta radnici JKP “Putevi”, su uklonili mermerne ploče od “šah kluba” do “Zadužbine” da bi kamioni veće tonaže mogli da prolaze tokom izvođenja građevinskih radova.

Samo dve stotine metara dalje u Karađorđevoj ulici broj 35, počelo je rušenje “KUĆE BOŽIĆA” koja je sagrađena daleke 1900. godine. Poslednjih nekoliko decenija kuća je bila vlasništvo Mirjane Trišić. Nakon njene smrti naslednici prodaju kuću i plac, a novi vlasnik želi da na ovoj lokaciji pravi stambeni objekat.

image

Kako Kraljevo Online nezvanično saznaje Zavod za zaštitu spomenika kulture ovu kuću evidentirao je 2010. godine i dokumentaciju poslao Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji je Ministarstvu kulture poslao zahtev da Vlada Srbije (jer je takva procedura), donese odluku da se zgrada stavlja pod zaštitu. Međutim već četiri godine čeka se odkluka iz Beograda.

Nezvanično saznajemo da na pomenutoj lokaciji nema izdate građevinske dozvole niti su ispunjeni lokalcijski uslovi za gradnju novog objekta.

LJBL  

 

najstazgrada koje

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of