OD SUTRA DOKUMENTA UMESTO VAS, PRIBAVLJA ONAJ KOJI IH TRAŽI

0
26

Službenici će u lokalnoj upravi od sutra razmenjivati dokumenta elektronski.


Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, od 8. juna, pribavljanje dokumenata postaje obaveza službenika svih opštinskih i gradskih uprava koje će od sutra morati da razmenjuju podatake iz službenih evidencija i to besplatno.

PRIMER 1: Roditelji više neće morati da za dečiji dodatak uz zahtev dostave i izvode iz matične knjige rođenih, državljanstvo i potvrde iz uprave prihoda i katastra. Sva dokumenta, službenik lokalne uprave moraće da ih potraži sam u bazi svoje ili lokalne uprave u kojoj su izdati i to bez naknade. Službenici iz svih baza „izvući“ i podatke o porezu i katastarskom prihodu u prethodnoj godini za sve punoletne članove domaćinstva, o tome da im je dete redovan učenik, kao i podatke koji se tiču nepokretnosti i stambenog prostora kao što su ugovor o kupovini nepokretnosti, rešenje o porezu, ugovor o zakupu.
Kada dobiju novorodjenče, službenici će roditeljima, da bi dobili roditeljski dodatak za novorodjenu decu iz službenih evidencija pribaviti podatke iz matične knjige rodjenih i iz državljanstva.

opstina1

 

 

PRIMER 2: Ukoliko neko želi da postavi aparat za prodaju kokica, semenki, bezalkoholnih pića, industrijski pakovanih sladoleda, potrebna mu je dozvola da zauzme javnu površinu, a službenik će biti u obavezi da pribavi iz službene evidencije podatke o registraciji pravnog lica ili preduzetnika i skicu zauzeća.
Država sa gradjanima i privredom želi da uspostavi partnerski odnos, a istovremeno, ona je namenila aktivniju ulogu gradjanima da mogu da alarmiraju i podnose prigovore, ukoliko službenici ne postupaju po zakonu.
Svi podaci biće pribavljeni na način koji odgovara državnim organima – elektronskim putem, „peške“ ili faksom, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz