NA SAJMU IDEJA, DVE NAGRADE KRALJEVČANIMA

0
0

Jovan Nešović i Zdravko Maksimović, u jakoj konkurenciji od 111 prispelih radova, osvojili nagrade na Sajmu ideja.


U  organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Beogradu je održan Sajam ideja i dodeljene nagrade za inovativnost, u okviru zajedničkog projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“. Upućeni javni poziv fizičkim licima, organizacijama civilnog društva, naučnim institucijama, javnim upravama, privrednim društvima, javno komunalnim preduzećima, je privukao veliko interesovanje što potvrđuje brojka od 111 prispelih prijava.

Zdravko Maksimović Sajam ideja

Ovo je, po rečima Gorana Trivana, Ministra za zaštitu životne sredine dobra informacija za Srbiju, potvrda nečeg jako bitnog a to je činjenica da znanja i kreativnosti ima ali nam, po nekad, nedostaje malo samopouzdanja. Odabrano je 25 najinovativnijih rešenja i timova koji će dobiti finansijsku i stručnu podršku za dalje aktivnosti na realizaciji svojih ideja. Pored nagrađenih šansu da koriste resurse “Klimatskog inkubatora“ dobiće još devet prispelih projekata. Tu će im biti pružena mentorska podrška i pomoć u pronalaženju izvora sufinasiranja, promociji i povezivanju sa zainteredovanim akterima.

Jovan Nešović Sajam ideja

Među nagrađenim projektnim idejama  dve su iz Kraljeva, projektna ideja magistra Jovana Nešovića „Energetski nezavisno mesto-I faza“ i projektna ideja Gradske uprave grada Kraljeva autora Zdravka Maksimovića. Osnovu nagrađene projektne ideje Jovana Nešovića u konkurenciji fizičkih lica, gde je bila najveća konkurencija, čini uvođenje novog koncepta samoodržive proizvodnje energije u okviru lokalnih zajednica po modelu “energetskih zajednica” koji zahteva učešće različitih lokalnih aktera. Ideja ima visok potencijal za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Autor projektne ideje “Evergin” sa kojom se takmičila Gradska uprava grada Kraljeva je Zdravko Makimović, rukovodilac Odeljenja za poslove Civilne zaštite koji promoviše inovativni pristup smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte  uspostavljanjem sistema ranog otkrivanja šumskih požara.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of