KRALJEVO NA SPISKU LOKACIJA SA NEEKSPLODIRANIM BOMBAMA

0
0

U SRBIJI ČAK 150 LOKACIJA SA BOMBAMA KOJE NISU EKSPLODIRALE.


Neeksplodirane bombe iz 1999. godine nalaze se 150 lokacija u Srbiji, od kojih su neke i u dubini od 20 metara, rečeno je danas agenciji Beta u Centru za razminiranje. Površina na kojoj se nalazi municija obuhvata skoro 2,5 miliona metara kvadratnih, od čega najviše u opštinama Sjenica, Tutin, Užice, Bujanovac, Raška i Niš.

„Sumnja se da se, nakon požara i eksplozija u vojnim magacinima (Paraćin, Kraljevo, Vranje, Leskovac, Kragujevac), van vojnih objekata još nalaze razne vrste neeksplodiranih ubojitih sredstava na površini od oko 18,5 miliona kvadratnih metara“, navode iz Centra.

Bomba u Mrsaću

„Duž cele teritorije Srbije, tokom dva Svetska rata odvijali su oružani sukobi različitih intenziteta i zagadjenost raznim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava datira i iz tog perioda. Za pojedinačne pronalaske mahom iz ovog perioda, zadužen je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova“, objašnjavaju iz Centra za razminiranje.

Ove godine Vlada Srbije izdvojila je 230.000 evra za razminiranje u opštini Bujanovac, a novcem Medjunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi – ITF, sredstvima SAD i Koreje biće uklonjene mine sa površine od oko 500.000 metara kvadratnih.

„Rusija ove godine finansira projekat uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na prostoru koji je zagadjen nakon požara i eksplozija u vojnom magacinu u Paraćinu površine više od 600.000 metara kvadratnih. Radovi na ovom projektu su počeli krajem avgusta i trajaće do kraja ove godine“, najavljuju iz Centra.

Centar za razminiranje je napravio i projekte za čišćenje kasetne municije u Sjenici, Nišu, Tutinu, ali njihova realizacija zavisi od obezbedjenja finansijskih sredstava.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of