GRAD FINANSIRA SEOSKI TURIZAM

0
10

Dodeljena podsticajna sredstva za razvoj seoskog turizma.


Drugu godinu zaredom grad Kraljevo sredstvima iz svog budžeta pomaže razvoj seoskog  turizma  na  svojoj teritoriji.  Od  29  projekata  prijavljenih  na konkurs grada za dodelu ovih podsticajnih sredstava, što je deset više nego prošle godine, Komisija za sprovođenje konkursa, u skladu sa Pravilnikom za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma na teritoriji grada Kraljeva, ocenila je i rangirala podnete zahteve, a Gradsko veće grada Kraljeva je, na osnovu predloga Komisije, donelo Odluku o raspodeli sedam miliona dinara za 18 podnosilaca zahteva. Među njima je osam novih u odnosu na prošlu godinu. Sa njima je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić potpisao ugovore.

Domaćinstvo Milojević Lopatnica
„Mislim da je ovaj potez grada Kraljeva veoma dobar, da smo poboljšali infrastrukturu na selu, uvećali broj kreveta za goste u seoskim domaćinstvima. Nadam  se  da  ćemo  nastavkom  ulaganja  u  seosku  infrastrukturu,  u  izgradnju pansiona, poboljšanje uslova za prijem turista, uspeti da uvećamo broj turista i da život u ovim selima učinimo boljim“, smatra gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. “Na  ovaj  način
uspevamo  da  oživimo Rudno, Studenicu, Lopatnicu, Bogutovac,  Progorelicu i  Gledić. Nadam  se  da  će  veliki  broj domaćina na selu krenuti ovim putem, jer se ovde dosta radi, ali mislim da može  dosta  dobro  i  da  se  zaradi“, poručio  je gradonačelnik apelujući  na domaćine da se povezuju, da zajedno rade, da novac ulažu gde treba i realizuju obećano. Vlasnici  domaćinstava  koja  se  bave  seoskim  turizmom  su  iskazali
zahvalnost gradu koji ulaže sredstva u ruralno područje i pruža im mogućnost da poboljšaju  uslove  života  i  „da  mogu  da  se  vide  sa  svetom“,  a  na  korist  i zadovoljstvo i domaćina i grada, kao i turista.

Seoski turizam dodela sredstava

Prema rečima Biljane Petrović, iz „Domaćinstva Milojević“ u Lopatnici, koja je, kako kaže, u Kraljevu prva počela da se bavi seoskim turizmom, ovo je pravi potez, na obostrano zadovoljstvo. „Na nama koji smo dobili sredstva sada je zadatak da oplemenimo ponudu seoskog turizma, povećamo broj gostiju i da dokažemo koliko je to dobra ideja i za razvoj seoskog turizma i za održivi razvoj sela“, kaže Biljana, dodajući da je evidentan porast broja gostiju i zaljubljenika u prirodu koji žele da provedu vreme u prirodi, i porodično i individualno. Ona je aplicirala za proširenje smeštajnih kapaciteta i poboljšanje usluga, a sva sredstva će utrošiti strogo namenski. Lokalnoj samoupravi je zahvalila na razumevanju i pomoći i uputila molbu da obrati pažnju na mlade ljude kako bi ih zadržala na selu. „Njima treba da se ponude sredstva da pokrenu seoski turizam, jer je spasavanje  svakog  sela  od  gašenja  jedna  mala  pobeda“,  poručila  je  Biljana Petrović.
Na upravo završenom Sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu grad Kraljevo  je imao veoma zapažen i  izuzetno  ocenjen  sveukupni nastup, a predstavio se i prezentacijom „Seoski turizam u Kraljevu“.
Po broju domaćinstava koja se bave seoskim turizmom, a kojih je trenutno četrdesetak, grad Kraljevo zauzima visoko drugo mesto, posle Gornjeg Milanovca koji ih ima gotovo sedamdesest.

Domaćinstvo Milojević Lopatnica 1

izvor kraljevo.org

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of