FONDACIJA TIJANA JURIĆ PREDLAŽE DOŽIVOTNI ZATVOR

0
1

Fondacija Tijana Jurić predaje predlog za uvođenje kazne doživotnog zatvora


Fondacija Tijana Jurić saopštiće javnosti 3. maja u podne za koja krivična dela zahteva uvođenje kazne doživotnog zatvora, nakon čega će predstavnici ove organizacije predlog izmene Krivičnog zakonika predati predsednici Skupštine Srbije, Maji Gojković. 

-Pripremili smo predlog izmene Krivičnog zakonika, ali želimo da pre predaje tog dokumenta predsednici Skupštine, detaljno uputimo javnost zašto i za koja krivična dela tražimo uvođenje takve krivične sankcije u naše zakonodavstvo. Najvažnije od svih izmena koje smo pripremili jeste uvođenje kazne doživotnog zatvora u Krivični zakonik, a koja bi se propisivala za najteže oblike teških krivičnih dela, koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene. Osim toga, cilj nam je i da se, izmenom istog zakona, osuđeni kojima je pravosnažnom presudom izrečena kazna doživotnog zatvora, ne mogu uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne.

Koliko je to bitna stavka potvrđuju i ostali članovi Fondacije Tijana Jurić koja se pune dve godine bori za bolju bezbednost dece, preventivnim programima i izmenom loših zakonskih odredbi.

-Uvođenjem kazne doživotnog zatvora sprečiće se mogućnost da ubice dece odsluže kaznu, ponovo se nađu na slobodi i tako dobiju priliku da počine još monstruoznije delo, kažu u Fondaciji, dodajući da su se na ovaj potez odlučili nakon brojnih teških i svirepih ubistava dece u Srbiji.

Fondacija Tijana Jurić

Fondacija Tijana Jurić i „Blic“ pozivaće u narednom periodu gradove u Srbiji koji žele da podrže ovu inicijativu, pre svega radne grupe i institucije koje se bave prevencijom, odnosno suzbijanjem nasilja nad decom. Prvu podršku inicijativi pružila je Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja i multisektorsku saradnju grada Zrenjanina, dok su u proceduri i Sombor, Čačak…

Bojana Latinović, Fondacija Tijana Jurić  1.5.2017. Subotica

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of