FAM PREŽIVEO STEČAJ

0
67

Kruševa – Svi podržali FAM. Fabrika maziva u Kruševcu treba da u narednih deset godina poveriocima vrati 22 miliona evra, a država joj pod tim uslovima oprašta dugovanje od 14 miliona evra.


To je predviđeno „Unapred pripremljenim planom reorganizacije“ (UPPR) koji su najpre prihvatili poverioci, a potom rešenjem potvrdio Privredni sud iz Kraljeva.
„Na UPPR-u smo radili deset meseci, tražili smo rešenje kako da iskoristimo sve unutrašnje resurse i veoma smo ponosni na to što je za taj plan glasalo više od 70 odsto naših poverilaca“, kazao je Vladica Petrović, generalni direktro FAM-a.
Dugovanja FAM-a, nastala pre 2011, kada je raskinuta privatizacija, a fabrika ušla u proces restrukturiranja, iznose 125 miliona evra, da se državi dugovalo 14 miliona evra, a komercijalnim poveriocima 111 miliona evra.
„Uspeli smo sa banakama da dogovorimo da ne vraćamo sva dugovanja, odnosno da ne vraćamo kamate“, objasnio je Petrović.
Nepravosnažnom presudom Specijalnog suda predviđeno je da su Milo Đurašković i još šest osoba, koji su tom presudom oglašeni krivima za zloupotrebe u FAM-u, obavezni da fabrici solidarno vrate više od tri milijarde dinara.

FAM Kruševac2 
Napomenuo je da fabrika nakon 2011. uredno servisira sve obaveze te da nije ni u jednom trenutku koristila nikakve državne subvencije.
„Fabrika maziva godišnje proizvede oko devet hiljada tona gotovih proizvoda, maziva, motornih i industrijskih ulja i sredstava za obradu metala, u ovoj godini obim proizvodnje je povećan za tri odsto, oko 30 odsto ukupne proizvodnje izvozimo na tržišta Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Rusije, Makedonije, a proizvode plasiramo i na tražište Kosova“, kazao je on.
FAM sarađuje sa velikim sistemima – RTB Bor, Železara Smederevo, EPS, Vojska, policija, Železnica, zauzima oko 25 odsto domaćeg tržišta, a plan je da osvoji još desetak odsto.
U Fabrici maziva zaposleno je 227 ljudi, prosečna neto plata je oko 66 hiljada dinara, a Petrović je istakao da UPPR-om nije predviđeno otpuštanje radnika. „Uspeli smo da održimo korak sa tehnologijom, dobili smo dozvolu za proizvodnju sredstava namenjenih teškim kamionima najnovije generacije, krenućemo i sa novim proizvodima – sredstvima za dezinfekciju koja je ranije radio Fam Farm, imamo održiv posao, tehnološki nismo zastarela fabrika, pratimo sve inovacije“, istakao je on.
Govoreći o ideji radničkog konzorcijuma u procesu privatizacije, o kome se ranije govorilo, kazao je i da se od toga nije odustalo, ali da je primarno bilo da poverioci prihvate UPPR, a da će se o modelu privatizacije odlučivati u saradnji sa Ministarstvom privrede odnosno državom, koja je sada stopostotni vlasnik Fabrike maziva.

izvor BETA

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of