ŠEST GODINA OD KRALJEVAČKOG ZEMLJOTRESA

0
15

Kraljevo – Na današnji dan pre šest godina Kraljevo pogodio snažan zemljotres.


Zemljotres je odneo dva ljudska života a oko 1.500 prodica ostalo je bet krova nad glavom. Tokom akcije „Kraljevo pod krovom“ za 11 meseci podignute su 463 nove montažne kuće, a oko 1.500 porodica, čije su kuće bile teško oštećene dobilo je novčanu pomoć za projekte i materijal neophodan za konstruktivnu sanaciju. Vlasnicima oko 11.500 lakše oštećenih objekata isplaćene su nadoknade čija je visina zavisila od procenjene štete, konstruktivno su sanirane 32 zgrade, sredstva za popravku dobilo je i oko 7.000 vlasnika stanova, obnovljene su 32 škole. Nakon zemljotresa Kraljevo je dobilo više od 2,7 milijardi dinara, dok je u materijalu i robi doznačeno oko 550 miliona dinara. Pre dve godine namenski račun je ugašen, a grad je preuzeo obavezu da finansira završetak sanacije objekata obuhvaćenih zaključcima Štaba za vanredne situacije.

I šest godine nakon zemljotresa nije završena zgrada Zavoda za javno zdravlje. Stara zgrada je nakog zemljotreda srušena a gradi se nova. Završeni su građevinski radovi. Država je dala obećanje da će tokom 2015. godine dati garancije za ranije odobreni međunarodni kredit ali se to i do danas nije dogodilo. Od radova na zavodu preostaje samo završna faza uređenje fasade i enterijera, i obnavljanje opreme.

Kompletna sanacija, međutim, još nije završena. Građani  u Dositejevoj ulici još čekaju da krene urbana regeneracija. Ovim projektom ukupno je obuhvaćeno 363 stambenih jedinica, a previđeno je rušenje starih zgrada i izgradnja novog naselja.

image

Po opštoj oceni, “kraljevački slučaj” postao je obrazac za postupanje i u budućim sličnim (ne)prilikama, ne samo zbog svoje složenosti, već i zbog organizovanosti i efikasnosti države, lokalne samouprave i celog društva. Veliki teret pao je tada na organe lokalne samouprave, pre svega na Gradski štab za vanredne situacije koji je “komandovao” 128 dana, sve dok život nije počeo da se normalizuje, formalno do 11. marta 2011. kada je ukinuta vanredna situacija.

Senku na pomoć građanima Kraljeva nakon zemljotresa stavila su hapšenja bivšeg gradonačelnika Ljubiše Simovića i još 16 osoba. Sumnjalo se da su izvođačima radova, novac uplaćivan na osnovu privremene situacije a ne na osnovu stvarno izvedenog posla. Međutim, tokom višegodišnjeg suđenja i dva veštačenja pronevere još uvek nisu dokazane.

image

Sudsko veće Višeg suda u Kraljevu predvođeno sudijom Zoranom Grkovićem, donelo je prvostepenu nepravosnažnu oslobađajuću presudu protiv Ljubiše Simovića, bivšeg gradonačelnika Kraljeva, Dalibora Dimitrijevića, nekadašnjeg javnog pravobranioca i Dejana Markovića, zamenika javnog pravobranioca, u slušaju “Pasaž”.

Oni su bili optuženi za krivično delo zloupotrebe službenog položaja – omogućavanje nezakonite dobiti drugim licima. U optužbi je pisalo da su nakon zemljotresa u Kraljevu  2010. godine Dejanu Jovanoviću, zakupcu lokala “Pasaž” u gradskom vlasništu, omogućili dobit, jer je gradski lokal nakon zemljotresa renovirao o svom trošku, a potom kao naknadu za izvedene radove novac dobio iz gradske kase.

image

Ovo je samo jedan od predmeta  u aferi “zemljotres”. Ljubiša Simović i još devetnaest osoba, uglavnom vlasnika građevinskih firmi iz Kraljeva i nadzornih organa, osumnjičeni su da su oštetili gradski budžet za više od 100 miliona dinara “napumpavanjem” računa za izvršene i kako je stajalo u optužnici radove koji nisu ni izvedeni. Osumnjičeni su u pritvoru proveli i po nekoliko meseci. Naloženo je veštačenje koje je prvo započeo Građevinski fakultet iz Niša a nastavio Zavod za veštačenje Novi sad. Oba veštačenja pokazala su da malverzacija nije bilo i da su uhapšeni građevinski radnici uradili i više nego što su naplatili u iznosu od oko 20 miliona dinara. Slučaj još nije okončan.

LJBL

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of