DOLAZI JESEN, A KROVOVI U GRADU U KATASTROFALNOM STANJU

0
0

Kraljevo – Većinu krovova treba sanirati, zaključili inženjeri  “gradskog stambenog” tokom kontrole.


 

Jutrošnja kiša upozorava da je jesen na pomolu, a uz jesen ide i sezona kiša. U kakvom stanju su kraljevački krovovi, proverili smo u Javnom preduzeću “Gradsko stambeno”?

Javno preduzeće „Gradsko stambeno“ Kraljevo je u toku letnjeg perioda izvršilo kontrolu svih krovova na zgradama koje su u sistemu održavanja preduzeća.

GSK krovovi 1

„Tokom primopredaje objekata na održavanje, Javnom preduzeću “Gradsko stambeno”  Kraljevo, primećen je veliki broj ravnih krovova koje je neophodno sanirati. Sistemi ravnih krovova koji su rađeni 70-tih i 80-tih godina su u tom trenutku zadovoljavali potrebe i funkcionalnost zgrade, ali kao što sve ima svoj vek trajanja, tako i 90% ravnih krovova mora biti sanirano u smislu zamene ili popravke slojeva krova”, kaže za KRALJEVO ONLINE, Dragana Bikić, direktorka Gradskog stambenog i dodaje “ Najveća oštećenja na krovovima su još od posledica zemljotresa, a do danas nažalost nisu sanirana, pa će za nas predstavljati prioritete kojima ćemo se baviti u narednom periodu.“

GSKV krovovi 5

Primetno je i da su stanari od svojih ravnih krovova ili prostora ispod krova napravili deponije. Krovovi su puni lako zapaljivih stvari, a na pojednim zgradama još ima i ostataka od porušenih dimnjaka od zemljotresa.

„Prilikom neposrednog kontakta sa upravnicima stambenih zajednica uvek skrećemo pažnju da se mora voditi računa o tipu krovnog pokrivača, kao i o ugrađenim materijalima, koji gube svoje svojstvo ukoliko su oštećeni”, kaže predsednica stručne komisije “Gradskog stambenog” Nada Kocić, diplomirani inženjer arhitekture.

GSKV krovovi 3

Krovove oštećuju i kablovski i operateri mobilne telefonije, koji svoje instalacije nepropisno i bez ikakvog nadzora ugrađuju i tako dovode do dodatnih oštećenja već oštećenih krovova.

I tako sada, sa jedne strane imamo zgradu kojoj je već istekao vek trajanja krovnog pokrivača, a na koji su se u međuvremenu nakalemili zemljotres, nebriga vlasnika stambenih zajednica i korisnika, a sa druge strane prokišnjavanje, a kao što rekosmo na početku teksta jutrošnja kiša upozorava da je jesen na pragu.

GSKV krovovi 4

GSKV krovovi 6

KRALJEVO ONLINE

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of